c/Bilbao 212-214 08018, Barcelona -- 93 498 27 28 -- 609 32 77 56 -- colla@castellersdebarcelona.cat
Escut dels Castellers de BarcelonaCastellers de Barcelona
 Món Casteller » Introducció »
2d8f 24/09/95
dldmdcdjdvdsdg
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Actuacions Assajos Activitats
Més d'un tipus d'event

Entitats que col·laboren amb nosaltres
VAD ÄR DET BORGARNA?

primer concurs de castells, Barcelona 1902 (arxiu Salvador Arroyo)“Castells” är ett katalansk ordet för borg och är en kultur utryck i Katalonien som handlar om att bygga upp en mänsklig byggnad. Ursprungligen kommer traditionen från sluten av sekel XVlll i Valls, det var det när olika grupperingar som kallades “colles” började tävla om att bygga på olika mänskliga byggnader.
I en “borg” får man hitta på tre olika delar; “pinya", “tronc" och "pom de dalt".
Pinyan är grunden för byggnaden och på den vilar hela byggnadens tyngd och har för avsikt stabilisera och hålla på hela strukturen när den börjar byggas upp.
Tronc är ett förutbestämt antal deltagare i varje “våning”, detta kan variera enligt borgs funktion (mellan 9-10 pers). “Pom de dalt", detta är det högsta delen av borgen, och kallas “canalla” som betyder barn, p.g.a. Det är dem, barnen, med sin lite tyngd och snabbhet de som klättar till toppen.

I den största borgen som byggs kan man alltid addera in en eller två rad över pinyan. Den här nya raden skulle hetta “folre” och “manilles” beroende av sin egen funktion. Varje person som deltar i bygden, kallas för “Casteller”.

Castells (borgen) byggs efter en teknik som kan variera enlig strukturen av bygden. Normalt bygger man först av allt “Pinya” med en mycket preciserad ordning. Efter det börjar man klättra upp de andra “våningar”. De starkaste personer står i den understa nivån och de snabbaste och mindre i de högsta nivåerna. Den som klättar sist är “anxaneta”, ett barn som kan vara flicka eller pojke, som hälsar på publiken när han kommer till toppen.
Det är i det här spännande läget när “castells” bedömer som lyckats, men nu kommer ett annat moment i det hela, att montera ner hela byggnaden utan att falla ner strukturen. Det ska ske i tur och ordning.
Castells byggnad blir ackompanjerad av en musik melodi som varierar enligt framgången av byggen: "toc de castells". “Grallan” och timbaler är instrumenten som traditionell spelas och är en viktig del och känsla av hela festen. Början och sluten av festen har också sin egen musik "toc d'entrada a la plaça" och "toc de vermut". De erbjuder folket att komma till festen och i sluten bjuder att publiken kan börja äta.

Traditionell har Castells framställandet ägd rum söndagarna i middagstiden i stadens torg och detta är en av de huvudattraktionerna inom den stora festen. Den dagen brukar komma tre olika Colles för att bjuda på sin konst. I den nuvarande tiden, trots att säsongen börjar i juni månaden tills mitten av november har det blivit vanligt att se Castells flera dagar under ett år.
De viktigaste datum som är märkt i kalendern är:

- 15 augusti; Mare de Déu d'agost, i Bisbal del Penedès
- 30 augusti; Sant Fèlix, i Vilafranca del Penedès
- 24 september: Mare de Déu de la Mercè, i Barcelona (framträdandet sker den närmaste söndagen)
- Oktober första söndagen i jämna år: Castells tävling i Tarragona
- 22 oktober: Santa Úrsula, i Valls
- 1 november: Tots Sants, i Vilafranca del Penedès
- november tredje söndagen: Diada dels Minyons de Terrassa, i Terrassa

Kom och besök Katalonien!

Sant Fèlix: 3 de 10 amb folre i manilles, Castellers de Vilafrancala Mercè: 4 de 9 amb folre, Castellers de BarcelonaDiada dels Minyons de Terrassa:  3 de 10 amb folre i manilles, Minyons de Terrassa

BARCELONAs CASTELLERS

Inauguració del Monument als castells: Pilar de 4, Castellers de BarcelonaBarcelonas Castellers börjar i 1969 och pionjärer var folk med ursprung i städer där castells hade blivit succé, de flesta kom från Del Panedes, som ligger 50 km från Barcelona.
Under seklen XlX hade Barcelona redan haft kännedom av Castellers men de hade inte varit någon stor sak. Det är endast med grundandet av Barcelonas Castellers som den här verksamheten får fäste i de stora folkliga festerna.
Den där 8 juni, 1969 när Collan hade sin framställning var det också där de ökända Institutioner t.ex. “Nens del Vendrell" (1926), “Colla Vella dels Xiquets de Valls" (1946) och de “Castellers av Vilafranca" (1948) om man tar datumen av grundandet är Barcelonas Castellers den fjärde i antikvitet.
la Mercè: 2 de 8 amb folre, Castellers de BarcelonaTrots att början inte var lysande, har Barcelonas Castellers lite i taget blivit en viktig del av aktiviteten i staden. Sakta men säkert gjorde man framsteget om att bygga upp mer och bättre borgar. I början av 1970, var den vanligt att bygga upp 7 våningars borgar och i 1980 började man med 8 våningar och det är i 1990 när man fick nå de svåraste mål, att bygga borgar med 9 våningar som i sitt tur betydde att Barcelonas Castellers får kvalificera bland de cirka 60 olika institutioner som finns med i “Catalunya Colles Castelleres Samordning”.


Diada dels Minyons de Terrassa: 4 de 9 amb folre carregat, Castellers de BarcelonaBland de mest oförglömliga byggen har funnits:
“Quatre de nou amb folre” som byggdes för första gången i Fiestas de la Mercè i 1999 i Barcelona.
“Tres de nou amb folre" i november 2000 i (Diada) de los Minyons de Terrassa
“Tres de nou amb folre" för första gången i Fiestas de la Mercè i 1991 som skulle upprepas varje år.
“Cinc de vuit”, under festes de la Mercè 2003. Den här byggnaden, känd under namnet “domkyrkan” pga. Sina stora dimensioner anser man det som ett mycket svår mål att nå och sin byggnad fick mycket beröm av alla.

KONTAKTA OSS

Från grundandet i 1969 har vår Stiftelse “Castellers de Barcelona" haft ett flertal uppträdande i olika by och städer runt om Europa.

Kontakta oss i:
Mail adress: colla@castellersdebarcelona.cat
Telefon nr. +(34) 932 325 556
Fax +(34) 934 982 728
Mobil:+(34) 609 32 77 56

Kalender (katalansk).

Castellers de Barcelona
Carrer Bilbao, 212-214
08018 BARCELONA.


© 2024 Castellers de Barcelona