c/Bilbao 212-214 08018, Barcelona -- 93 498 27 28 -- 609 32 77 56 -- colla@castellersdebarcelona.cat
Escut dels Castellers de BarcelonaCastellers de Barcelona
 Món Casteller » Introducció »
3d9f 03/11/02
dldmdcdjdvdsdg
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Actuacions Assajos Activitats
Més d'un tipus d'event

Entitats que col·laboren amb nosaltres
Què són els castells?

primer concurs de castells, Barcelona 1902 (arxiu Salvador Arroyo)Els castells són una manifestació cultural pròpia de Catalunya, que consisteix en aixecar construccions humanes. Els orígens d’aquesta tradició es remunten a finals del segle XVIII a Valls, quan les colles van començar a rivalitzar en la construcció de diferents tipus d’estructures humanes, com les que avui coneixem.

En un castell es distingeixen clarament tres parts: la pinya, el tronc i el pom de dalt.
La pinya és la base de la construcció, sobre la que reposa tot el seu pes, i té com a objectius l'esmorteïment del cop en cas de caiguda, però sobretot l'estabilització i suport de l’estructura que s’eleva.
Aquesta estructura vertical, el tronc, es composa d’un número concret de persones a cada pis, que varia en funció del castell (entre 1 i 9 persones) donant-li nom.
En la part més alta del castell es troba la canalla, formant el pom de dalt, donat que són ells amb la seva agilitat i lleugeresa els qui s’enfilen cap al cim.
En els castells de més gran envergadura es poden afegir una o dues bases de suport més sobre la pinya. Aquestes bases es denominen "folre" i "manilles" en funció de la seva situació en el segon o tercer nivell, respectivament, per sobre del terra. Cada individu que participa de la construcció rep el nom de "casteller".

Els castells s’aixequen seguint una tècnica precisa que varia en funció de la seva estructura. Per norma habitual, es comença muntant la pinya, amb un ordre molt precís, cadascú a la seva posició i amb una funció determinada. A continuació pugen per torns els diferents pisos de la construcció, situant-se els més forts als pisos inferiors i els més àgils i lleugers als pisos superiors. El darrer en pujar és l'enxaneta, un nen o nena que en arribar al punt més alt aixeca el braç saludant el públic... En aquest moment de màxima emoció, el castell es considera carregat, però encara s’ha de desmuntar tota l’estructura sense caure. En realitat, la feina només és a mitges. En alguns castells més singulars o complexos, l’execució pot variar ostensiblement, en tractar-se de construccions compostes pel que fa a la pinya, amb els seus folres i les seves manilles, o pel que fa al tronc, i inclús aixecant-se en sentit invers, o sigui aixecant-se a pols l’estructura.

La construcció de cada castell s’acompanya d’una melodia que indica l’evolució de la construcció: el “toc de castells”. La gralla i el timbal són els instruments que tradicionalment acompanyen els castells i constitueixen un element inseparable de la seva festa i les seves emocions. L’inici i el final de cada actuació també tenen unes melodies pròpies (“toc d’entrada a la plaça” i “toc de vermut”), que conviden el públic a assistir a l’esdeveniment i a dinar quan tot acaba.

Això és així perquè, tradicionalment, les actuacions de castells s’han portat a terme al migdia del diumenge, en la plaça de l’Ajuntament de cada ciutat, com un dels principals actes de la Festa Major. En aquest dia assenyalat tres colles solen reunir-se i aixecar tres castells cadascuna i un últim "pilar" (castell d’estructura d’1) de comiat. Avui són molts els dies en què es poden contemplar castells al llarg de l’any, a pesar de què la temporada comença amb força al juny i declina a partir de mitjan novembre. Les dates més assenyalades del calendari són les següents:

- 15 d’agost: Mare de Déu d'agost, a la Bisbal del Penedès
- 30 d'agost: Sant Fèlix, a Vilafranca del Penedès
- 24 de setembre: Mare de Déu de la Mercè, a Barcelona (l'actuació es celebra el diumenge més proper)
- primer diumenge d'octubre dels anys parells: Concurs de Castells, a Tarragona
- 22 d'octubre: Santa Úrsula, a Valls (l'actuació es celebra el diumenge següent)
- 1 de novembre: Tots Sants, a Vilafranca del Penedès
- tercer diumenge de novembre: Diada dels Minyons de Terrassa, a Terrassa

Vine a veure’ls en directe... val la pena!

Sant Fèlix: 3 de 10 amb folre i manilles, Castellers de Vilafrancala Mercè: 4 de 9 amb folre, Castellers de BarcelonaDiada dels Minyons de Terrassa:  3 de 10 amb folre i manilles, Minyons de Terrassa

Els Castellers de Barcelona

Inauguració del Monument als castells: Pilar de 4, Castellers de BarcelonaEls Castellers de Barcelona neixen el 1969 de la mà de persones provinents de zones on s’havia desenvolupat el fet casteller, la majoria de Vilafranca del Penedès (a 50 km. de Barcelona).
La ciutat de Barcelona ja havia tingut altres experiències d’agrupaciones de castells al llarg del segle XIX, però no havien tingut èxit degut a la dificultat d’assentar aquesta tradició en una gran ciutat, apartada de l’àrea tradicional (comarques del Camp de Tarragona i del Penedès).
No obstant, amb la creació dels Castellers de Barcelona s’institueix en la capital catalana una agrupació consolidada i arrelada a la societat. Des del moment de la seva fundació fins avui, la colla castellera de la ciutat segueix practicant el seu folklore en festes, inauguracions, congresos i actes diversos.
Aquell 8 de juny de 1969, data en què es presenta la colla, es va fer una breu actuació (un Pilar de 4 -castell d’una persona a cada pis i quatre pisos d’alçada-) en la inauguració del Monument als castells que existeix a la població del Vendrell (a 60 km. de Barcelona). En aquella actuació estaven presents grans colles castelleres, que des de la seva fundació/reorganització segueixen ara en actiu, com els "Nens del Vendrell" (1926), la "Colla Vella dels Xiquets de Valls" (1946) o els "Castellers de Vilafranca" (1948). Atenent a les dates de creació, els Castellers de Barcelona són avui la quarta colla castellera més antiga.
la Mercè: 2 de 8 amb folre, Castellers de BarcelonaSi bé els inicis no van ser fàcils, amb l’esforç per integrar el fet casteller a la ciutat, poc a poc la colla de Barcelona aniria progressant fent més i millors construccions. Així, a principis dels anys 70 s’aconsegueixen amb regularitat els castells de 7 pisos, a principis dels 80 els castells de 8 pisos i ja a finals dels 90 les difícils estructures de 9 pisos, que situen els Castellers de Barcelona entre les colles de major nivell (qualificació de nivell de 9 pisos establerta per la "Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya", la institució que acull a les prop de 60 agrupacions existents en l’actualitat).
Es tracta d’un camí de progressió no exempt de dificultats, com quan es va haver de buscar un local fixe d’assaig (des del 1984 al c/Rossend Nobas, 33, de Barcelona) o quan es va haver de superar la marxa de diferents castellers originaris de Santa Coloma de Gramenet, al nord de Barcelona, que van fundar la colla de la seva població (cap a l’any 1985). Per això a partir de llavors, els Castellers de Barcelona es van fixar l’objectiu de recuperar la consolidació tècnica (nivell dels castells) i institucional (relacions amb les entitats).


Diada dels Minyons de Terrassa: 4 de 9 amb folre carregat, Castellers de BarcelonaTècnicament es pot dir que ja en els anys 80-90 els Castellers de Barcelona es mouen entre els castells de 8 pisos, però és en 1995 quan hi ha un salt qualitatiu, donat que la colla es planteja una estructura amb folre (conjunt de castellers a sobre de la pinya que reforcen el segon pis): es tracta del 2 de 8 amb folre, un castell de 8 però amb certa inestabilitat, que intenta salvar-se amb l’ajuda del folre. En aquell any s’aconsegueix descarregar aquesta construcció en la Festa Major de la ciutat (la Mercè, el 24 de setembre), a la Plaça de Sant Jaume.
Així s’obre la porta a castells superiors: no es triga en fixar-se la idea del primer castell de 9 pisos, un nou avanç tècnic al qual només han arribat una desena de colles. Aquesta estructura arribaria el 22 de novembre de 1998 a Terrassa (en la tradicional Diada de la colla dels Minyons de Terrassa), quan s’aconsegueix carregar el "4 de 9 amb folre" davant l’admiració dels propis castellers i el nombrós públic concentrat a la Plaça Vella.
A partir de llavors els Castellers de Barcelona han realitzat moltes construccions de nou pisos i es compten entre les poques agrupacions capaces d’executar aquests castells de tan gran dificultat.
Entre les construccions més celebrades s’han d’apuntar:
El “quatre de nou amb folre” descarregat per primer cop a les festes de la Mercè de 1999 a Barcelona. D’aquesta manera, i en menys d’un any després d’haver aconseguit carregar aquesta construcció, els Castellers de Barcelona poden descarregar-la en una de les actuacions més emotives que es recorden.
El "tres de nou amb folre" carregat l’any següent (el novembre del 2000) per primer cop durante la Diada dels Minyons de Terrassa a Terrassa.
El "tres de nou amb folre" descarregat per primer cop a les festes de la Mercè del 2001, un castell que la Colla repetiria en diverses ocasions, ja sigui en aquell mateix any ja sigui en els anys següents.
El cinc de vuit, descarregat durant les festes de la Mercè del 2003. Aquest castell, conegut com la “catedral” per les seves dimensions, a pesar de ser de vuit pisos es considera de gran dificultat: la seva consecució va ser molt celebrada per la Colla.

la Mercè: 4 de 9 amb folre, Castellers de Barcelonala Mercè: 3 de 9 amb folre, Castellers de Barcelonala Mercè: 5 de 8, Castellers de BarcelonaDiada dels Bordegassos de Vilanova: Pilar de 7 amb folre carregat, Castellers de Barcelona

Contacta amb nosaltres

Des del 1969, any de la nostra fundació, els "Castellers de Barcelona" hem realitzat nombroses actuacions a pobles i ciutats d’Europa.
Pots contactar amb nosaltres a través del correu electrònic "colla@castellersdebarcelona.cat", o al telèfon 93.498.27.28 (oficina -telf./fax/contestador-) i al mòbil 609.32.77.56.
També pots passar a veure com assagem al nostre local, a prop de les parades de metro de Clot (línies 1 -vermella- i 2 -lila-) i Bac de Roda (línia 2 -lila-), habitualment els dimarts (19'30h), dijous (20'00h) i divendres (21'00h) entre febrer i novembre (a l'agost solem descansar).

Si t'interessa conèixer la nostra agenda, podràs saber quan tenim actuacions i altres esdeveniments consultant l'apartat del calendari.

Castellers de Barcelona
c/Bilbao, 212-214
08018 Barcelona


© 2024 Castellers de Barcelona