c/Bilbao 212-214 08018, Barcelona -- 93 498 27 28 -- 609 32 77 56 -- colla@castellersdebarcelona.cat
Escut dels Castellers de BarcelonaCastellers de Barcelona
 Grallers i Timbalers »
3d9f 03/11/02
dldmdcdjdvdsdg
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Actuacions Assajos Activitats
Més d'un tipus d'event

Entitats que col·laboren amb nosaltres
foto del Grup de Grallers i Timbalers dels Castellers de BarcelonaDes dels seus inicis, a finals del segle XVIII, els castells sempre han tingut associada una música pròpia. Aquestes melodies són executades pels músics que toquen la gralla, instrument de vent, i el timbal, instrument de percussió. Durant una actuació, si parem atenció i escoltem l’anomenat "toc de castells" podrem tenir una indicació precisa del moment exacte en què es troba el castell. Fa més de 30 anys que el Grup de Grallers i Timbalers dels Castellers de Barcelona acompanyem l’entitat en les seves exhibicions, i també organitzem actes especials. Regularment, un parell de dies a la setmana, els seus components assagem al local social de la Colla i també ensenyem a nous aprenents. Si vols participar-hi, pots adreçar-nos un correu electrònic a colla@castellersdebarcelona.cat.

La música de la Festa
Per al públic a qui li agrada veure castells, la gralla i el timbal són els elements que anuncien l'inici d'una actuació. Per començar, en les ocasions de Festa Major, els grallers i timbalers actuem de "despertador", a les 8 del matí. Aquest acte és conegut com a "matinades". Consisteix en anar tocant una peça anomenada "toc de matinades" pel barri, ciutat o poble on es realitzarà l'actuació castellera.
foto del Grup de Grallers i Timbalers dels Castellers de BarcelonaPoc abans de començar l'actuació es fa una cercavila. Les gralles porten la colla al lloc on s'actuarà, amb un seguit de peces per cridar l'atenció de la gent del carrer o també per engrescar la colla.
Normalment s'entra a plaça amb un pilar caminant. El pilar va des d'una punta de la plaça, per on entra la colla, fins al lloc exacte de l'actuació. Aquest pilar s'acompanya amb dues peces combinades: el "toc de castells" i el "toc d’entrada a la plaça". Quan puja el terç del pilar comença el "toc de castells". Quan l'anxaneta és a dalt i fa l'aleta, canvia la melodia que s'encadena amb el "toc d'entrada a plaça" fins que s'arriba al lloc, es descarrega el pilar i s'acaba de tocar el "toc de castells".
Després es fan tres castells i un pilar que sempre s'acompanyen del "toc de castells". Aquesta peça s'estructura en 5 parts: inici, pujada, aleta, baixada i sortida (que pot ser llarga o curta).
El primer tros, l'inici, avisa el públic de que el castell comença a enlairar-se. Després es toca la pujada, dues estrofes que es van repetint fins que l'anxaneta arriba a dalt de tot i s'encavalca sobre l’aixecador; allà les gralles toquen l'aleta, seguida de la baixada, molt semblant a la pujada, però canviant el principi. Es repeteix aquest tros fins que es toca la sortida. La sortida és curta quan es fa un castell inferior a la torre de 7, mentre que la sortida és llarga quan es fa la torre de 7 o un castell superior.
En ocasions molt especials, en record d'una persona difunta o d'un esdeveniment luctuós, el pilar no s'acompanya del so de les gralles, i tan sols es toquen l'inici i la sortida. Aquest pilar s'anomena "pilar de dol" i s'aixeca en el més absolut silenci de la plaça.
Quan acaba l'actuació es toca el "toc de vermut". Indica que ha finalitzat l'actuació i que ja és l'hora d'anar a dinar. Si la diada ha estat bona, es toquen més cançons per celebrar-ho.
En definitiva, les gralles i timbals són un acompanyament indissociable de la festa castellera, tant per als castellers com per al públic que mira els castells i escolta la música.


© 2024 Castellers de Barcelona